Het spel is begonnen

GEMERT – Het spel is begonnen. Vanaf vandaag (vrijdag) zijn kleine stukjes Gemert Weet op verschillende plekken in Gemert verstopt. De inschrijving voor de jaarlijkse dorpsquiz start op het moment dat de eerste kist is gevonden. In dit artikel staat een tip vermeld die kan helpen bij de zoektocht.
Van de redactie
Deelnemende teams strijden op zaterdag 3 november aanstaande om de eeuwige roem en een geldbedrag voor een goed doel naar keuze.  De dorpsquiz voor en door Gemert blijft zich vernieuwen. “Zo daag je spelers ieder jaar opnieuw uit om het beste uit zichzelf te halen”, vertelt organisator Ruud Manders.
Teams maken dit jaar onder andere kennis met de Gemert Weet-dukaten. Volgens medeorganisator Arno van den Heuvel spelen deze dukaten een belangrijke rol in het spel. “Ze kunnen de deelnemers helpen. Hoe blijft nog even geheim.”
Een aantal categorieën maakt plaats voor nieuwe. “Vorig jaar was er de categorie feest voor het vijfjarig bestaan. Dit jaar hebben we iets anders bedacht. Dat is een knipoog naar het zesde jaar.”
Daarnaast heeft de organisatie voor deze editie nog nadrukkelijker geprobeerd om ervoor te zorgen dat grote teams niet per definitie in het voordeel zijn ten opzichte van kleinere teams. Van den Heuvel: ‘’Teams bestaan gemiddeld uit steeds meer mensen. Dat is voor ons een grote uitdaging, omdat sommige opdrachten voor één persoon niet te doen en voor vijf personen eenvoudig te vervullen zijn. Dit jaar denken we daar een oplossing voor te hebben.”
Het advies van de organisatie is om je goed voor te bereiden op de komende aflevering. “Train je hersenen met boeken en muziek. Snuif wat cultuur op in het buitenland, maar vergeet ook de Gemertse horeca en sportclubs niet. Kortom, zorg dat je ook dit jaar van alle markten thuis bent.”
Niet iedereen lid hoeft een studiebol of opzoekwonder te zijn om voor een team van meerwaarde te zijn.  “De kracht van Gemert Weet is dat het niet alleen een kennis-, maar ook een doequiz is met een hoog feelgoodgehalte”, legt co-organisator Henk Veneberg uit. “Naar mijn idee is niet zozeer doorslaggevend hoe veel je weet of hoe creatief je bent, maar hoe goed je elkaar kent”, vult Van den Heuvel aan. “Zodat je optimaal gebruik kunt maken van elkaars kwaliteiten en ze direct aan de juiste opdrachten kunt koppelen. Tijd is namelijk je grootste vijand tijdens het spelen van de quiz.”
Een deel van de opdrachten vindt op locatie plaats. Het kasteel is een van die bijzondere plekken die dit jaar in het schema is opgenomen.
Het organiseren van Gemert Weet is een maandenlange monsterklus voor de vijftien betrokken vrijwilligers. “Het vergt veel, maar loont altijd”, vindt Veneberg. “Gemert Weet is een bindmiddel. Tussen de tweeduizend en drieduizend mensen, jong en oud, zijn gezamenlijk bezig met één activiteit. Dat geeft een groot saamhorigheidsgevoel. Alle mogelijke talenten die de samenleving rijk is, worden op één avond aangesproken. Het is leuk en inspirerend om dat mede mogelijk te maken.”
Een quiz samenstellen die enerzijds niet te makkelijk en anderzijds niet te moeilijk is, dat is volgens Van den Heuvel best lastig.  De vragenmakers sparren daarom veel met elkaar. Hoe meer sterren er achter de vraag staan, hoe uitdagender deze volgens ons is. Zo weten de teams direct waar ze aan toe zijn en waar ze het beste energie in kunnen steken. Garanties geven we daarbij niet. Achteraf kan blijken dat we de zwaarte van de vraag of opdracht verkeerd ingeschat hebben. Dat is vooraf bijna niet te uit te testen. We controleren wel of -en in hoeverre- een vraag googlebaar is en of er meerdere verschillende antwoorden mogelijk zijn. We kijken bovendien of de vraagstelling voor iedereen begrijpelijk en niet voor meerdere uitleg vatbaar is.”
Een andere uitdaging is om te voorkomen dat teams met voorkennis handelen. “De kunst is om nieuwsgierig te maken en tegelijkertijd niet teveel sluiers op te lichten. Af en toe geven we wel een hint. De tip om het eerste kistje te vinden luidt bijvoorbeeld als volgt: ‘Aan deze postcode liggen de huisnummers 2 t/m 66’. Zorg dus dat je het Gemerts Nieuwsblad, de Facebookpagina en de website van Gemert Weet goed in de gaten houdt voor nieuwe aanwijzingen. Doet iemand van je team een Gemertweterige vondst? Maak dan een foto van tenminste één teamlid, op de vindplek mét de vondst. Stuur deze foto naar: info@gemert-weet.nl onder vermelding van je teamnaam.”